Gaandeweg het project werd duidelijk dat de jeugdigen zelf meer betrokken wilden worden bij het samenwerkingsproject van kinderhuis nr. 12 en de jeugdzorginstelling Kompaan en De Bocht. In 2008 vond de eerste uitwisseling plaats. Nederlandse jongeren gingen naar Kiev. Een jaar later brachten de Oekraïense jongeren een tegenbezoek aan Tilburg. Na afloop schreef een van de Nederlandse jongeren:

“Tijdens de vergaderingen zijn er erg veel persoonlijke verhalen uitgewisseld. Sommige waren erg schokkend. Zo was er een meisje dat door een zeer lichte lichamelijke beperking vanaf haar geboorte tot haar 16e opgesloten heeft gezeten in een gesloten inrichting. Bogdan, de onderdirecteur, heeft papieren moeten vervalsen om haar daar weg te krijgen. Dat heeft ons allemaal erg geraakt.”

En ook:

“Wij zijn in Kiev zeer geïnspireerd geraakt door de activiteiten van het supportcentrum voor de ex-kinderhuisbewoners.” 

Bogdan Basjtovyi vertelde naderhand:

“Het kinderhuis in Kiev heeft uitgesproken in de toekomst meer te willen gaan doen met de inbreng van de eigen jongeren. Tijdens het bezoek aan Kiev zaten ook de Oekraïense jongeren voor het eerst rond de tafel in de vergaderkamer van het kinderhuis nr. 12!”

In 2012 vond er weer een uitwisseling plaats. Dit keer namen zeven jongeren, leden van de cliëntraden van Kompaan en de Bocht én deelnemers aan het jongerenpanel Participatie Werkplaats Midden Brabant van Zorgbelang deel. In de herfstvakantie zijn ze naar Kiev gereisd om er samen met zeven Oekraïense jongeren onder meer eigen ervaringen vanuit hulpverlening en jongerenparticipatie uit te wisselen. Deze uitwisseling was mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Youth in Action.

In mei 2014 brachten zeven Oekraïense jongeren een tegenbezoek. Het was voor iedereen, ook voor ons Nederlanders, een bijzonder bezoek. Niet alleen omdat de jongeren uit Oekraïne erg belangstellend waren en levendig met elkaar en met de Nederlandse jongeren in gesprek gingen, maar ook omdat  de jongeren uit verschillende  delen van Oekraïne  kwamen waaronder  Lugansk en Donetsk.  Op het moment dat de jongeren in Nederland waren was het daar nog relatief rustig. Niet lang na hun thuiskomst nam het geweld toe.  Inmiddels zijn enkele jongeren met hulp van Bogdan Basjtovyi naar Kiev geëvacueerd en worden daar opgevangen.  Ze hebben alles moeten achterlaten.

Na afloop van hun bezoek aan Nederland stuurden  Katja, Ella en Victor een verslag van de reis.  

Aanvullende gegevens